foto_retort    foto_retort    foto_retort
Blatant Bill
Blatant Bill's Recepten
foto_retort    foto_retort    foto_retort


Hier vind je recepten om eetbare gerechten te bereiden. Ik vond ze lekker, maar dat garandeert niks voor de lezer! Overigens ga ik niks melden over toevoegen van zout, dat weet men nu wel. Ook ga ik niets zeggen over rijst koken, dat hangt van te veel factoren af: de een gebruikt 3-minuten rijst van AH en de ander heeft een koekoesan en hooikist! Ik verwacht dat de meeste gerechten vegetarisch zullen zijn. De hoeveelheden zijn voor 2 personen, maar soep kan je doorgaans 2 dagen mee doen.
Opmerking: ondanks mijn voorzorgen ververst de pagina niet altijd vanzelf. Gebruik bij twijfel de refresh knop.
 
 
SOEPEN
Bij soep wordt brood (evt met boter) gegeten. En beslist geen soepstengels of croutons (bah!) er bij doen.
 

 
Zoetige Rodekool Soep
Deze soep is ontstaan toen er een rest rode kool (ongeveer een halve) over was. Is leuk voor kinderen, want deze soep wordt mooi paarsrood.
Misschien iets voor Samhain / Halloween / Allerzielen ?
Gereedschap: staafmixer / blender
 
0,5 rode kool, in kleine stukjes snijden
1 aubergine, blaadjes er af en in stukjes snijden
1 goudreinet, in stukjes snijden
1 zoete bataat, schillen en in stukjes snijden
1 rode paprika, zaadlijsten er uit en rest in stukjes snijden
1 Kreta stick (is soort falafel met kaasvulling) in stukjes snijden
1,5 centimeter verse gemberwortel, schillen en piepkleine stukjes snijden
 
Alles in een flinke pan doen en onder water zetten (het zal ca. 3 liter gaan worden, controleer tijdens het koken of er water bij moet). Na ca. 3 minuten koken verder laten pruttelen. Na ca 45 minuten het geheel met de staafmixer pureren. Opmerking: die Kreta stick wordt als kruiderij gebruikt, kan weggelaten worden.
 
Onechte Linzensoep
Deze soep is ontstaan om van een oud voorraadje linzen af te komen. Hij is "onecht" omdat er zo veel andere dingen in zitten; de linzen veranderen in een soort bindmiddel.
 
250 gram linzen (ik had roze linzen)
1 knolselderij, schillen en in stukjes snijden
1 winterwortel, in stukjes snijden
2 uien, in stukjes snijden
1 theelepel sambal manis
3 teentjes knoflook, in piepkleine stukjes snijden
1,5 centimeter verse gemberwortel, schillen en piepkleine stukjes snijden
250 gram rookworst, in plakjes snijden
 
Alles in een flinke pan doen en onder water zetten (het zal ca. 3 liter gaan worden, controleer tijdens het koken of er water bij moet). Na ca. 3 minuten koken verder laten pruttelen. Na ca 45 minuten eens proeven wat het geworden is. De rookworst hoeft niet, maar geeft er wel een kruidige smaak aan.

>> naar boven

MAALTIJDEN
Zet wel een zoutvaatje op tafel; er wordt met weinig of geen zout gekookt.

 
 
Rijst met Paksoy en Spruiten
Omdat iemand niet van spruiten hield, Paksoy er bij genomen. Er zijn veel pannen nodig... 1 om de spruiten te koken; 1 om Paksoy te roerbakken; 1 voor de rijst en een koekepan om eieren in te bakken. Ook is het een kunst om alles min of meer tegelijk klaar te hebben.
 
1 pakje spruiten (ca. 300 gram), schoonmaken.
2 theelepels suiker
2 struikjes Paksoy, wassen en in stukjes snijden
1 beker rijst (ik neem meestal Basmati)
1 ui, in stukjes snijden
2 eieren
olijfolie tbv roerbakken van de Paksoy
gemalen peper en kerriepoeder in de olijfolie doen
 
A] spruiten opzetten met weinig water, als ze gaar zijn omschudden met de suiker
B] rijst koken
C] De uisnippers even bakken, dan de eieren meebakken in dezelfde pan
Als de eieren gebakken zijn, de inhoud van de pan in kleine stukjes snijden en vermengen met de rijst (tenminste, als die gaar is)
D] In een diepe pan olijfolie doen; peper en kerrie er bij doen, verhitten en de Paksoy roerbakken. Dat gaat dus snel.
 
Rijst opscheppen en de groenten op de rijst doen. Opmerking: je kan ook de roergebakken Paksoy door de rijst mengen en het ei/ui mengsel er op serveren.
 
Pasta met Beyaz Peynir
Beyaz Peynir is witte kaas in blik, het lijkt op Feta; ik kreeg het van een vriend die het weer bij de Aldi had gekocht. Deze Turkse kaas drijft in pekelwater, je vist een schijf kaas uit het blik en snijdt er dikke plakken van.
 
1 blik Beyaz Peynir, wordt maar voor een kwart gebruikt
150 gram pasta, krulletjes of ellebogjes
1 blikje tomatensaus
2 uien, in stukjes snijden
2 tenen knoflook, in kleine stukjes snijden
250 gram champignons, in stukjes snijden
2 paprikas, zaadlijsten er uit en in stukjes snijden
gedroogde Basilicum en Oregano
 
A] pasta opzetten met ruim water, als gaar na afgieten mengen met tomatensaus, basilicum en oregano
B] bakpan nemen; de uien en knoflook even bakken, de champignons er bij doen en na een paar minuten de paprikastukjes er bij doen. Dan ca 15 minuten zeuren op laag pitje. Er mag evt ook een theelepeltje sambal badjak bij.
 
Pasta op borden doen en de groenten op de pasta doen. Op de nog hete groenten de plakken Beyaz Peynir leggen. De plakken verdelen over de groente, gebruik de kaas in ruime mate.
Opmerking: er mag evt. ook een Avocado meesudderen bij de groente, maar dan wordt het misschien te veel. De overgebleven kaas in koelkast bewaren.
 
Spitskool met Oesterzwammen
Misschien is dit gerecht iets te weinig voor 2 personen; vul het dan aan met bijvoorbeeld 2 saucijzebroodjes of gekookte aardappels. er wordt geen water gebruikt: uit de kool en paddestoelen komt voldoende vocht vrij!
 
1 spitskool; in stukjes snijden
ca 200 gram oesterzwammen, in stukjes (ca een vingerkootje groot) snijden
ca 50 gram geraspte oude kaas
1 afgestreken theelepeltje citroenpeper
zout naar smaak
klontje boter (ca 25 gram)
 
A] doe klontje boter in een ruime pan;
B] meng spitskool en oesterzwammen in de pan, LET OP: ZONDER water;
C] strooi er zout en citroenpeper over;
D] Zet dit op een groot laag gaspitje, af en toe omscheppen;
E] als het zachtjes kookt, dan nog ca 20 minuten doorkoken.
 
Doe het mengsel op 2 borden en strooi er direct de kaas overheen opdat deze smelt.

>> naar boven

 
 
 
 
 
 
back